Втім, Оксана Стефанівна влаштувала не стільки презентацію книжок, як півторагодинний авторський виступ про “інформаційний фронт, де триває боротьба із забуттям і байдужістю, які мало не коштували нам держави”.Це рядки з анотації до її книжки “І знов я влізаю в танк” – збірки вибраних текстів 2012-2016 років, куди увійшли статті для українських та закордонних ЗМІ, есе, частини з її інтерв’ю і навіть спогади.
Це книжка про війну. Тільки не про ту, залізом і кров’ю, що з зими 2014-го прийшла на нашу землю, – а про ту, куди менш видиму оку мирного обивателя, котра ту першу вигодувала, подібно як гнійні мікроби, потрапивши в організм, “вигодовують” йому абсцес, – і котрої , на відміну від першої, ніхто не збирається згортати, тож мусимо вчитися в ній жити – з повною свідомістю того, що по нас увесь час “стріляють” невидимими кулями (О. Забужко)Оксана Стефанівна ще на початку виступу сказала, що з усіх своїх книг найбільше не любить саме цю, бо писати її довелося вимушено. Але тут же зазначила, що це був її громадянський обов’язок, і що в цій книжці є те, “що десь виправдовує її існування на цій землі”Нижче публікуємо уривки прямою мовою з презентації цієї книжки Оксани Забужко.
Про новий тоталітаризм і троляче дзеркало українського телебачення

Про псячу чуйку письменників
“З весни 2012 року я бачила, як набухає війна”

“Вибори виграються серіалами”
Про боротьбу проти “хакання мозку”
“В 2014 році минуле вивалило чоботом двері і сказало: привіт, я – твоє майбутнє”
Історіє, суко,
…І я тримаю стиснуті кулаки, і невміло повторюю за своєю героїнею, ту саму розпачливу просьбу, адресовану в простір, – “не введи нас у спокусу”. Не дай ввіритись обману, замкни нам на нього слух. Не дай – розлюбити себе. Бо це було б уже геть глупо – стільки витримавши, і витримавши гідно, – за яких-небудь “півпокоління до перемоги” піддатись “на ніщо”, так таки геть на ніщо: на напущені на нас хмарою чужі слова з вивернутими значеннями, гнилі й облудні, як болотяний туман…Авторизуйтесь для возможности отправлять сообщения