Я цим питанням займався конкретно і ось що я Вам всім скажу. Наші "умніки" вирішили зробити нововведення. Тобто зробити різні митні свідоцтва-на ТІР одні, а на ЦМР другого типу. На ЦМР відмінили видачу, а нових не розробили до сих пір. Ця бодяга тягнеться вже з серпня 2008 року. Цей лист від грудня 2008 року є повторенням. А ініціатором всієї цієї бодяги є АСМАП України, який таким чином "захищає" інтереси своїх власників книжок МДП ( карнетів ТІР ) Але це є натуральний монополізм. Зверніть увагу на поступку, яку так любязно надає нам митна служба, що вирішення питання про накладення митного забезпечення вирішується в кожному випадку індивідуально. Тобто це є не що інше, як узаконений хабар - хочу накладу, а не хочу, то не накладу. Ось такі справи. Митне свідоцтво в європі не потрібно. Я їжджу по ЦМР з України без проблем - подіставав їх трохи місяць-другий,нерви їм потріпав трохи і їм набридло і процес йде без проблем. А ось наші сусіди Росія, Білорусь та Молдова даля притримуються цих правил і для мене взяти зворотнє завантаження наприклад з Молдови є нереальним, бо там без митного свідоцтва мене не грузять. Ось так дбають рол нас наші митники, так вони захищають національного перевізника. Удачі всім!