Президент України Володимир Зеленський здійснив робочий візит до Канади, де провів низку зустрічей.
Зокрема, український глава держави зустрівся в Торонто з канадським прем'єр-міністром Джастіном Трюдо, міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд та керівництвом Світового конгресу українців та Конгресу українців Канади.
Також Зеленський провів переговори зі спеціальним представником США по Україні Куртом Волкером, з першим заступником директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Девідом Ліптоном та віце-президентом Світового банку Сирілом Мюллером.
Разом з дружиною Оленою Зеленською український президент вшанував пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років.
Зібрали всі найважливіші заяви Зеленського в Торонто.
Про Росію, Донбас та Крим
Росія не демонструє доброї волі для врегулювання конфлікту. РФ не підтримала запропоноване Україною «хлібне перемир'я», тривають обстріли, в тому числі автомобілів медичної допомоги, на тимчасово окупованій території Донбасу обмежується діяльність СММ ОБСЄ.
Упевнений, що ми досягнемо реального прогресу тільки політико-дипломатичним шляхом. І нарешті змусимо Росію припинити ескалацію, встановити постійне припинення вогню, забезпечити розведення сил і звільнення всіх українських полонених. Дієвим інструментом для цього є продовження санкційної політики.
Необхідно продовжувати тиск на Росію, щоб звільнити моряків. Я вірю, що у Росії з'явиться таке бажання. Ми дуже хочемо цього.
Повернення наших територій, полонених, настання миру - це найголовніше.
Україна повинна повертати не тільки свої території, але і своїх людей. Вони не повинні втрачати зв'язок з Україною. Це наші громадяни. І сьогодні їм страшно. Вони мають український паспорт, їм дають «паспорта» «ЛНР» і «ДНР», а тепер пропонують ще й російські. Страшно, тому що їх намагаються збити з пантелику в питанні «Хто ми?» Вони - українці. На якій би мові вони не спілкувалися. І ми повинні усвідомити це усією країною, якщо дійсно хочемо їх повернення. Очевидно, що це складне питання, яке постало перед Україною. Ми ніколи не будемо втомлюватися повторювати: Донбас і Крим - це Україна.
Цілий світ повинен говорити це на повний голос. Не втомлюючись. Це потрібно не тільки Україні, це потрібно і вам. Тому повернення Криму і мир на Донбасі - це запорука спокійного сну і в Європі, і в світі. Пам'ятайте про це, коли наступного разу будете обговорювати питання санкцій.
Про членство в ЄС і НАТО
Курс України на повноправне членство в ЄС і НАТО залишається незмінним.
Я як президент, як гарант Конституції захищатиму українську мову, наш суверенітет і наш курс до Європи і НАТО.
Про українців і внутрішню політику
Людина - понад усе. Не «людина для держави». А «держава для людини». Українці хочуть іншого формату відносин влади і громадянина, де громадянин - це клієнт, а влада - сервіс.
Зеленський до діаспори: Я хочу зробити так, щоб ви приїжджали в Україну не в гості, а додому.
Діджіталізація процесів, реалізація Держави в смартфоні - штучний інтелект повинен замінити менталітет чиновників. Подолання монополій, боротьба з рейдерством і контрабандою. Захист права власності, поліпшення кредитного рейтингу країни, масштабне залучення інвестицій. Все це необхідно зробити для підвищення рівня життя громадян України.
Про економіку
Ми хочемо продовжувати наші відносини з МВФ. Я наголошую на цьому. Ми готові приєднатися до нової програми після формування нового уряду. Україна досягла макроекономічної стабільності, але цього поки мало. Ми будемо робити все, щоб Україна процвітала.
Я гарантую незалежність Національного банку України.
Ми бачимо проведення великої приватизації вже в 2019 році.
У вересні в Маріуполі заплановано проведення інвестиційного форуму з відновлення Донбасу. За попередніми оцінками, для відновлення Донбасу необхідно понад 10 млрд євро.
Про підтримку і співпрацю з Канадою
Канада дійсно є другом України. Вона підтвердила це реальними кроками щодо підтримки нашої країни в санкцій політиці проти агресії Росії, а також у збереженні суверенітету і захисту територіальної цілісності.
Джастін Трюдо - один з тих, хто надихнув мене йти в політику.
Важливе місце в українсько-канадських відносинах займає торгово-економічне та інвестиційне співробітництво. Наші країни будуть працювати над розширенням дії двосторонньої Угоди про вільну торгівлю на сферу послуг і інвестицій. Я щиро підтримую інвестиції в нашу країну канадських компаній, таких як Brookfield, TIU, Black Iron, Vermilіon. Вчора українська компанія разом з канадської Верміліон Енерджі виграли право на нафтогазові ділянки.
Україна зацікавлена поглибити співпрацю з Канадою у військовій сфері. Це стосується, зокрема, канадської військової тренувальної місії UNIFIER, яка буде діяти в Україні до 2022 року. Ми також домовилися про поставки бронетехніки і про те, що будемо розвивати співпрацю в цій сфері.
Про спрощену процедуру поїздок
Угода про молодіжні обміни, яку вже в найближчі місяці планують підписати Україна і Канада, дозволить громадянам двох країн за спрощеною процедурою здійснювати взаємні подорожі з метою навчання і працевлаштування на строк до 1 року.
Канадська сторона запропонувала приєднати Україну до програми Trusted Travelers, яка передбачає спрощену процедуру приїзду українців до Канади. Ми на це дивимося, як на ще один крок до майбутнього безвізового режиму з Канадою.
Україна понад усе!
Олександр